27 września 2021 Autor Paweł Bachowski Wyłączono

Dni Zdrowego Ucznia

W ramach tegorocznych Dni Zdrowego Ucznia miało miejsce szereg inicjatyw prozdrowotnych i ekologicznych, m.in. Dzień Endorfin i Dobrych Emocji, Warsztaty „Diety dla mózgu” i Systemów Jakości Żywności (które zaowocowały zdobyciem przez uczniów wysokich wyników w konkursie tematycznym), Dzień Bezpieczeństwa i Pierwszej Pomocy, ćwiczenia Nordic Walking. Odbyła się także “Lekcja kontra infekcja” na temat bezpieczeństwa sanitarnego oraz szkolny happening „Jabłko daje moc”.

Podczas Dni Zdrowego Ucznia gościliśmy pana dr Janusza Suszynę – Naczelnika Wydziału Oświaty, Promocji, Kultury i Sportu, który prowadził wykład o systemie jakości żywności. Pani Alicja Stępień – Prezes Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego Oddział Świętokrzyski oraz Prezes Szlaku Jabłkowego wzbogaciła wiedzę uczniów o nowe spojrzenie na jabłko jako owoc. Pani Anna Suchecka, Pracownik Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Sandomierzu, przedstawiła zagadnienia związane z szeroko pojętą higieną. Dzień pod hasłem „Jabłko daje moc” uświetnili: pan Marcin Piwnik – Starosta Sandomierski (który objął patronatem tegoroczne Dni Zdrowego Ucznia) oraz pan Tomasz Huk – Przewodniczący Rady Powiatu.

 W ocenie Dyrektora II LO pani Barbary Majewskiej Dni Zdrowego Ucznia są cenną inicjatywą dydaktyczno-wychowawczą wartą kontynuacji.

Dni Zdrowego Ucznia przygotowały nauczycielki biologii i chemii Danuta Szczygielska i Katarzyna Osowska.